Ciekawe linki

Jeśli się podoba

Kategoria Symbol Substancja Uwagi Stosowanie
Barwniki E100 kurkumina żółty, pochodzenie naturalne koncentraty, przyprawy
E101 ryboflawina żółty, witamina B2 różne substancje
E102 tartazyna żółty napoje, musztarda
E104 żółcień chinolinowa żółty słodycze
E110 żółcień pomarańczowa pomarańczowy dżemy, napoje
E120 karmin, koszelina czerwony
E122 azorubina czerwony dżemy, napoje, słodycze
E123 amarant czerwony
E127 erytrozyna intensywnie czerwony parówki, koktajle
E132 indygolina I niebieski drażetki
E140 chlorofil zielony różne produkty
E150 karmel (różne rodzaje) brunatny lub czarny napoje "cola", ciasta
E151 czerń brylantowa intensywnie czarny słodycze, kawior
E160a karoten prowitamina A słodycze, margaryny, inne
E160b annato, biksyna ekstrakt roślinny margaryny, oleje
E160c kapsantyna ekstrakt papryki
E160d likopen ekstrakt pomidora
E161 luteina, rubiksantyna i in. naturalny lub syntetyczny ciasta, słodycze
E162 betanina czerwień buraczana sosy, namiastki mięsa
E163 antocyjany barwniki naturalne napoje, przetwory owocowe
E170 węglan wapnia
pasty do zębów
E171 dwutlenek tytanu
pasty do zębów, słodycze
E172 tlenki i wodorotlenki Fe brunatne osłonki kiełbas
E173 pył aluminiowy srebrzyste słodycze
E175 złoto płatki likier "Goldwasser"
E180 pigment rubinowy nierozpuszczalny w wodzie osłonka woskowa serów
Konserwanty E200 kwas sorbinowy margaryna. sery typu formage fin, marmolady, dżemy niskosłodzone, warzywa kwaszone w beczkach, przetwory rybne, napoje typu Cola, wino
E201 sorbinian sodu
E202 sorbinian potasu
E203 sorbinian wapnia
E210 kwas benzoesowy przetwory owocowe, pomidorowe, rybne, sosy warzywne, margaryna, tłuszcze cukiernicze itp., napoje gazowane
E211 benzoesan sodu
E214 p-hydroksybenzoesan etylu przetwory owocowe, warzywne i rybne, tłuszcze cukiernicze, piekarnicze i kuchenne
E215 sól sodowa E214
E236 kwas mrówkowy soki owocowe wysokosłodzone
E237 mrówczan sodu
E238 mrówczan wapnia
E239 mrówczanpotasu
E280 kwas propionowy chleb, niektóre wyroby ciastkarskie w opakowaniach jednostkowych
E281 propionian sodu
E282 propionian wapnia
E220 dwutlenek siarki powidła, dżemy, soki owocowe wysokosłodzone, koncentrat i przecier pomidorowy, żelatyna spożywcza, wino i miody pitne, piwo
E221 Na2SO3
E222 NaHSO3
E223 Na2S2O5
E224 K2S2O5
E228 KHSO3
E252 KNO3 sery dojrzewające w solance, wędliny surowe wędzone typu salami
E251 NaNO3
E250 NaNO2 wędzonki, peklowane wędliny i peklowane konserwy mięsne sterylizowane i pasteryzowane
Przeciwutleniacze E300 - 4 kwas askorbinowy witamina C wino, mleko, konserwy, przetwory zbożowe
E306 - 9 tokoferole witamina E m.in. wyroby mięsne i ciastkarskie
E310 - 2 galusany propylu, oktylu i dodecylu
płatki i puree ziemniaczane, guma do żucia
E320 BHA butylohydroksyanizol tłuszcze, guma do żucia
E321 BHT butylohydroksytoluen guma do żucia
E322 lecytyna naturalny fosfatyd słodycze, tłuszcze, lody
E325 - 7 mleczany Na, K i Ca
sery, pieczywo, pasztety
E330 - 3 kwas cytrynowy
wyroby mięsne
E334 - 7 kwas winowy
sery, przetwory mięsne, galaretki
E338 - 42 kwas fosforowy
napoje typu cola
Zagęszczacze E400 - 5 kwas alginowy otrzymywany z wodorostów galarety, lody, śmietana UHT
E406 agar otrzymywany z wodorostów galarety, lody, śmietana UHT
E407 karagen otrzymywany z wodorostów desery, sery topione
E412 guma guar produkt roślinny zupy, majonezy i inne
E414 guma arabska wysuszony sok akacji napoje
E450 - 2 piro-, tri-, polifosforany działanie takie jak E338 serki topione
E460 - 6 celuloza zwiększenie objętości preparaty odchudzające
Inne E500 - 4 węglany Na, K, NH4, Ca i Mg środki spulchniające, regulatory kwasowości ciasta, sery, wódki
E507 HCl regulator kwasowości glukoza, żelatyna, piwo, przetwory mięsne
E508 KCl
przetwory mięsne
E509 CaCl2
piwo, sery
E510 H2SO4
żelatyna spożywcza
E524 - 8 wodorotlenki Na, K, Ca, NH3 i Mg regulator kwasowości słone paluszki
E536 K3Fe(CN)6 utrudnia zbrylanie się sól spożywcza
E575 - 9 pochodna kwasu glukonowego utrudnia zbrylanie się m.in. kawa
E620 - 1 kwas glutaminowy wzmacniacz smaku przyprawy, np. "chińskie"
E901 wosk pszczeli nadaje połysk słodycze
E951 aspartam środek słodzący m.in. napoje
E967 ksylolit substancja słodząca lody, guma do żucia
E1404 i nast. pochodne skrobii
przetwory mleczne, sosy
E1510 etanol rozpuszczalnik dodatki zapachowe
E1504 octan etylu rozpuszczalnik dodatki zapachowe
E1520 glikol propylenowy rozpuszczalnik dodatki zapachowe
  • slide11.jpg
  • slide22.jpg
  • slide33.jpg
  • slide44.jpg
  • slide55.jpg