Ciekawe linki

Jeśli się podoba

Pokarm Skład, % masowy Mikroelementy (mg/100g) Witaminy (mg/100g) WE
Woda Białko Tłuszcze Cukry Na K Mg Ca P Fe A B1 C kJ/g
Chleb pszenny 40 8 1 50 500 130 35 26 83 1,6 0 0,15 0 9,2
Suchary wojskowe 12 11,2 1,4 59 530 190 50 40 120 2,3 0 0,23 0 12,5
Makaron gotowany 75 4 0,5 20 160 30 12 6 25 0,6 0,04 0,03 0 4
Herbatniki maślane 4 8 10 75 400 140 22 50 110 1,8 0,13 0,04 0 20
Lody śmietankowe 72 3 10 14 150 150 8 120 50 0,1 0,3 0,03 0 6,6
Czekolada gorzka 2 4 32 62 20 400 9 30 150 2,2 0 0,08 0 23,1
Miód pszczeli 18 0,8 0 80 10 50 5 5 16 1 0 0,03 1 13,4
Cukier 0,1 0 0 99,8 1 3 0 2 0 0,3 0 0 0 15,9
Twaróg biały chudy 77 18 1 1,8 45 120 25 120 200 0,3 0,02 0,04 0,5 3,7
Twaróg biały tłusty 63 14 18 2,8 40 110 25 150 220 0,5 0,2 0,05 0,5 9,7
Ser camembert 46 17 33 0 950 100 30 400 300 0,6 0,4 0,03 0 15,3
Ser topiony (30% tł) 35 30 30 3 1000 140 40 900 500 0,6 1 0,03 0 16,8
Masło 18 0,8 80 0,7 60 25 3 20 20 0,2 0,7 0,01 0 31,6
Margaryna 16 0,2 82 0,8 150 13 1 12 8 0 0,4 0 0 31
Olej słonecznikowy 0,2 0 99,8 0 0 0 0 0 0 0 0,4 0 0 37,6
Kukurydza prażona 4 13 5 68 3 240 20 11 280 1,7 0 0,3 0 15,4
Ogórki 95 0,8 0,2 2,6 8 140 15 25 40 0,6 0,6 0,04 10 0,5
Pomidory 93 1 0,2 3,6 40 300 20 15 25 0,9 0,12 0,06 25 0,8
Marchew 86 1,1 0,2 8,6 60 290 20 40 40 2,1 1,7 0,06 5 1,2
Sałata 95 1,5 0,2 2,5 8 170 9 20 22 0,3 0,24 0,06 33 0,5
Kapusta biała 90 1,8 0,1 4,7 13 180 16 50 30 0,6 0,03 0,03 45 1,1
Papryka zielona 92 1,3 0 5,3 20 160 11 8 16 0,8 0,42 0,06 150 1,1
Fasola (suche ziarno) 14 22 1,7 60 40 1100 100 150 500 6 0,07 0,5 2 12
Groch konserwowy 84 3,6 0,4 13,4 200 150 20 20 60 1,5 0,04 0,1 10 2,3
Jabłka 86 0,4 0,7 10 25 250 10 15 10 0,6 0,006 0,03 15 1,6
Gruszki 83 0,6 0,2 14 2 100 8 11 15 0,2 0,002 0,02 5 2,6
Śliwki 87 0,8 0,3 9,5 18 220 20 30 30 0,6 0,1 0,06 10 2
Cytryny 90 0,7 0,6 7,5 3 125 28 19 16 0,6 0,001 0,05 50 1,5
Pomarańcze 88 0,9 0 8,1 13 200 13 34 23 0,3 0,003 0,04 60 1,7
Banany 74 1,3 0,7 23 2 400 27 6 20 0,3 0,008 0,07 10 3,9
Truskawki 90 0,7 0,5 7 1 160 10 27 25 0,7 0,002 0,03 60 1,5
Czarne porzeczki 81 1,3 0,2 13 2 300 15 40 40 1 0,013 0,05 190 3,5
Czarne jagody 90 1,3 0,5 9 12 80 30 36 33 1,3 0,004 0,03 200 1,7
Orzechy laskowe 5 14 66 11 1 300 70 190 700 3,4 0,02 0,3 3 29
Pieczarki 94 2,7 0,2 2,6 8 400 13 10 120 1,1 0,002 0,1 4 0,6
Ziemniaki gotowane 80 2 0,4 15 90 500 20 12 55 0,8 0 0,1 15 3,4
Jajka na twardo 73 13 11,6 0,8 140 140 13 55 220 2,1 0,2 0,08 0 6,7
Makrela wędzona 62 21 15 1 260 280 33 5 240 1,2 0,06 0,14 0 9,3
Szynka konserwowa 67 21 8 0 1000 350 20 7 220 1 0 0,55 20 7
Salami suche 35 25 35 5 1800 380 20 10 140 1,5 0 0,6 25 18
Wołowina gotowana 54 26 17 0 1100 220 30 30 180 1,4 0 0,05 0 10,6
Kotlet schabowy 37 19 32 10 600 230 33 22 200 1,6 0 0,8 0 17
Szaszłyk barani 41 23 30 3 800 300 35 30 220 4 0,14 0,17 0 15,6
Wątroba smażona 53 23 10 11 600 270 22 18 430 9,4 10 0,3 14 9,5
Słonina świeża 13 4 82 0 70 14 0 2 13 0,3 0 0,1 0 32,7
Herbata z cukrem 92 0 0 8 0,4 20 0 0,4 1 0,1 0 0 0 1,3
Mleko UHT 3,5% 88 3,3 3,5 4,8 50 150 15 120 90 0,1 0,03 0,04 0,2 2,7
Piwo jasne pełne 95 0,3 0 1,4 3 18 9 4 12 0,03 0 0,01 0 1,1
Wino czerwone 88 0,1 0 3 1 110 10 10 15 0,4 0 0,01 0 3
Wódka czysta 40% obj. 66 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 10,1
  • slide11.jpg
  • slide22.jpg
  • slide33.jpg
  • slide44.jpg
  • slide55.jpg